Työpaja 28.2.2008 (Haaga-Helia)
Miksi sosiaalista mediaa?
Sosiaalinen media (tai sosiaalinen web, tai sosiaalinen verkko, tai web 2.0) tarkoittaa uutta tiedon ja median käyttö- ja tuottokulttuuria, jossa julkaisu ei enää ole harvojen etuoikeus, vaan kaikkien ulottuvilla. Tämä muuttaa olennaisesti sekä liike-elämän, yksityiselämän että koulutuksen toimintaperiaatteita.
Omia käsityksiään voi herätellä katsomalla joitain alla mainituista videoista ja sen jälkeen selaamalla jotakin web2.0-palveluita listaavaa hakupalvelua. Joitain vuosia sitten sosiaalinen media tarkoitti lähinnä blogeja ja wikejä, nyt tarjolla olevien palveluiden määrä on järkyttävä. Toisaalta opettaja voi myös huokaista helpotuksesta – palveluita on niin paljon, ettei kenenkään voi olettaa tuntevan niitä kaikkia. Riittää siitä, että ymmärtää perusperiaatteet ja suuntaviivat.
- Videoita ajatusten herättämiseksi: The Human Network, The Machine is Us/ing us, A Vision of Students Today, Did you know 2.0, Robot High School, Do schools kill creativity?, Digital students @ analog schools.
- Mitä (2000-luvun) lukutaitoisen opettajan on osattava?
- Web 2.0 -palveluiden hakupalvelu: Go2Web2.0
Webin tapahtumien seuraaminen
Sosiaalinen media tarkoittaa myös informaation yhä kiihtyvää lisääntymistä. Tämän informaatiotulvan hallintaan on työkaluja, jotka jokaisen on otettava käyttöön. Vaihtoehdot ovat kehityksen kulusta jättäytyminen tai infoähky.
Perustekniikka eri palveluiden tapahtumien seurantaan on RSS. RSS:n (tai Atomin tai muiden standardien) avulla voi tilata melkeinpä mistä tahansa palvelusta uutisvirran (news feed) itselleen. Ensin on vain hankittava itselleen tapa käsitellä näitä uutisvirtoja ja sitten opeteltava uutisia tilaamaan ja lukemaan.
- Uutisvirrat: RSS in plain English.
- RSS-lukijat:
- Selaimet: Firefox, Flock, Safari, Opera, Konqueror, IE7 (mutta ei IE6)
- Web-pohjaiset lukijat: Bloglines, (opastusvideo) Google Reader, Netvibes…
- Asennettavia lukijaohjelmia, ilmaisia ja maksullisia
- Esim: Newsgatorin ohjelmat
Ennen eteenpäin jatkamista tulisi sinulla olla toimiva RSS-lukija muodossa tai toisessa ja siihen tilattuna joukko uutisvirtoja. Voit esimerkiksi tilata joitain seuraavista blogeista. Siirry kullekin sivulle, etsi RSS-kuvake tai -linkki ja tilaa syöte lukijaasi (OLDaily voi olla vähän haastava, se kun on ihan Stephenin oma alusta).
- Opetusaiheisia RSS-syötteitä:
Tietotulvan suodattaminen
Tietotulvaa voi edelleen vähentää hyödyntämällä muita ihmisiä sisällön arvioinnissa. Eri aloilla on toimijoita, jotka aktiivisesti seuraavat jopa satoja blogeja ja tietolähteitä ja nostavat olennaisimmat esiin omassa syötteessään. Opetusalalla Stephen Downes’in OLDaily lienee se tunnetuin. Portinvartijat sen sijaan perustavat suodatuksen yleisempään merkittävyyteen, eli vain laajempaa merkitystä sisältävät tapahtumat nostetaan näkyviin. Perinteiset uutislehdet toimivat tällä periaatteella, myös netissä. Välimuoto näistä kahdesta ovat sosiaaliseen arviointiin perustuvat palvelut, joita netissä on lukuisia. Omia tuttujaan voi hyödyntää seuraamalla vaikkapa linkkejä, joita he jakavat muiden näkyviin.
- Portinvartijat: Slashdot, perinteiset lehdet…
- Tiivistäjät: OLDaily…
- Sosiaalinen arviointi:
Blogit ja blogosfääri
Jos et tuota mitään, et ole olemassa. Tässä vaiheessa on siis tarpeen hankkia jokin blogialusta, jossa voi omaa blogausta harjoitella. Jos et ole valmis perustamaan ihan oikeaa omaa blogiasi, käytä alla mainittua harjoitteluympäristöä.
- Harjoitteluympäristö blogaukseen (ja muuhunkin): hiekkalaatikko.ning.com
- Blogipalvelut: Blogger/Blogspot, WordPress, Edublogs, Vuodatus, Omasana, Learnerblogs…
- Blogihakemistot: Technorati, Blogilista…
Blogit voi aiheen perusteella jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan: henkilökohtaiset päiväkirjat, uutissuodattimet ja ammattimainen kommentointi.
Bloggauksessa on erilaisia tyylejä (normaali, mikrobloggaus, linkkibloggaus, livebloggaus) ja alakulttuureja omine sääntöineen. Suomalaisessa blogosfäärissä on jossain määrin erilainen käyttäytymiskulttuuri kuin vaikkapa USAssa. Tutustu ensin saman alan kirjoittajien toimintaan ennen kirjoittamista.
- Mikrobloggaus/mobiilibloggaus: Jaiku, Twitter (CoolCatTeacherin vinkit)
- Opetusesimerkkejä blogeista:
- Opettajablogi
- Opettajablogi + opiskelijaryhmäblogit
- Opiskelijoiden omat (ei kurssikohtaiset) julkiset blogit
- Opettajan oma blogi, linkkejä opiskelijoiden omiin blogeihin
- Opettajan oma blogi, linkkejä moniin luokkablogeihin ja opettajablogeihin
- Tuhat sanaa / oppiminen
- Ala-asteen oppilaiden blogi
Viestintävälineet
Kannattaa muistaa, että perinteinen sähköposti ja tekstiviestit ovat myös viestintävälineitä. Niiden lisäksi on vain kertynyt suuri joukko erilaisia vaihtoehtoja. Kaikki viestintävälineet voidaan jaotella joko synkronisiin tai asynkronisiin, sekä kahdenvälisiin tai useammanvälisiin.
- Pikaviestintä: sähköposti, Skype, Jabber, Google Talk, MSN…
- Virtuaalikokoukset: WizIQ, SkypeCast, Kyte.tv, FlashMeeting, Marratech, Connect Pro (ent. Breeze), EVO
- Esimerkki: Kurssin lopputöiden esittely
Palveluiden hankkiminen opetuskäyttöön
- Vaihtoehtoja palveluiden käytölle:
- Oppilaitoksen IT-osasto hankkii ja ylläpitää
- Käytetään webissä tarjottua palvelua (ilmainen tai maksullinen)
- Perustetaan oma LAMP-palvelin omaan domainiin (hinta: noin $10/kk) ja etsitään jostain (opiskelijoista?) yksi osa-aikainen ylläpitäjä
Etenkin viimeinen vaihtoehto on mielenkiintoinen. Kaikkia palveluita ei ole webissä vapaasti tai rahallakaan saatavana, joten oma LAMP-palvelin (Linux, Apache, MySQL, PHP) on edullinen tapa saada lisää palveluita – valtaosa open source web2.0-palveluista perustuu nimenomaan LAMP-pinoon ja asentaminen on rutiininomainen toimenpide.
- (Oppimis)ympäristövaihtoehtoja: Moodle, Mambo, Joomla, Movable Type, Plone, Typ03, Mediawiki, Drupal, WordPress… Katso lisää ZaidLearn:stä.
- Avoimuus! Import/export-toiminnot tärkeitä, jotta sisältö ei jää vangiksi.
Multimedia: Kuvat
Blogeissa julkaistaan pääasiassa tekstiä, kuvia taas julkaistaan kuvapalveluissa, vaikka tietysti kuvia voi blogikirjoituksiinkin liittää. Kuvapalvelut ovat tyypillisesti ilmaisia vähäiseen käyttöön, isompaan käyttöön maksullisia. Kuvia saa lähettää tyypillisesti satoja ennen kuin rajat tulevat vastaan.
- Kuvapalvelut: Flickr, Picasa, Photobucket, Zooomr
- Esimerkki: Flickr koulun yhteiskäytössä
Kuvia voi nykyisillä ajax- ja flash-käyttöliittymillä jo editoida suoraan selaimessa, jolloin erillistä kuvankäsittelyohjelmaa ei aina tarvita. Editointi on tietysti varsin rajallista, tyyliin kuvien pyöritys, rajaus, värikorjaukset. Esim. Picnik osaa hakea kuvia muista kuvavarastoista ja editoinnin jälkeen lähettää tuotoksen sinne.
- Editointia: Picnik…
- Kuvien helppoja generointipalveluita: ZaidLearnin vinkit
- Esitystekniikkaa: Slideshare, 50 tapaa kertoa tarina, 12 powerpoint-korviketta
Multimedia: Ääni
Blogauksen siirtyminen tekstistä ääneen oli pitkälti Applen iTunes-palvelun ja iPod-soitinten ansiota. Ääniblogeja eli podcasteja voi kuunnella kuitenkin useilla eri ohjelmilla ja suoraan tietokoneeltaan tai millä tahansa mp3-soittolaitteella. Teknisesti podcastit ovat blogeja, joissa tekstiin on liitetty linkki audiotiedostoon. Blogin RSS-feediin lisätään ns. enclosure-tagi, jolla audiotiedosto tunnistetaan. Tällöin podcasteja ymmärtävä RSS-lukija osaa käsitellä syötettä podcastina, muut lukijat taas näyttävät html-sisällön sellaisenaan, jossa on linkki äänitiedostoon.
- Podcast-ohjelmia: iTunes
- Podcast-palveluita: Dave’s list of podcast hosting services
- Esimerkkipodcasteja:
- UChannel
- Teachers Teaching Teachers
- Applen opetus-podcast-sivusto
- Sula Pinta
Multimedia: Video
Äänestä videoon siirtyminen oli luonteva askel pari vuotta sitten halpojen web-kameroiden ja videokameroiden yleistyessä. Videopodcastaus (mm. vodcasting) toimii täysin samalla tavalla kuin äänipodcastauskin, mutta vaatii tietysti kaistaa moninkertaisesti ja mp3-soittimelta vaaditaan videotoiminnot ja ruutu.
Vodcastien seuraaminen onnistuu useilla ohjelmilla, joista iTunes on se yleisin. Uusi tulokas on Miro, joka käsittelee pelkästään videosyötteitä ja on optimoitu niitä varten.
Videot yleensä nauhoitetaan koneessa olevassa webkameralla, mutta toinen vaihtoehto (soveltuva esim. ohjelmistojen käytön havainnollistamiseen) on screencasting eli tietokoneen näytön tapahtumien tallentaminen.
- Vodcasting (video podcasting): iTunes, Miro
- Videopalveluita: YouTube, Google Video, Blip.tv, Ustream…
- Screencastausta: Webinaria, Jing, CamStudio, Wink, FreeScreencast, Screencast-o-matic…
Sisällön yhdistely: Embed
Helpoin tapa yhdistää materiaalia useista paikoista yhdelle sivulle on embed-tekniikka. Embedissä idea on, että sivulle liitetään pätkä html-koodia, joka lataa toiselta sivustolta javascript-tiedoston, joka vuorostaan dynaamisesti luo sivulle samaa kohtaan html-elementtejä joihin sisältö ladataan tuolta toiselta sivustolta. Jotta embediä voidaan käyttää javascript-koodi ladattava siltä palvelimelta, josta itse sisältökin haetaan (selaimen turvallisuusasetusten vuoksi). Tyypillisin käyttöesimerkki on videoklipin liittäminen blogimerkintään tai del.icio.us-palvelun linkkien liittäminen blogin sivupalkkiin.
- Embed-mahdollisuuden tarjoaa yli puolet web2.0-palveluista:
- esim. YouTube, Slideshare, Kwout, Pageflakes…
- embed muuttuu yhä helpommaksi, esim. Triggit
- Stephen Downes’in sivu
- Embed Ning-ympäristössä
- Spin the Globe (wiki + kartat opetuksessa)
- Embed hiekkalaatikossa tai omassa blogissa
Yhteistyö
Yhteistyötä muiden kanssa voi webissä tehdä monella tekniikalla, josta tunnetuin lienee wiki-tekniikka. Wiki wiki (Hawai’in kieltä, tarkoittaa “nopeasti”) on sivusto, jossa sivujen sisältöä voi muuttaa mahdollisimman yksinkertaisesti, ja lähtökohtaisesti kaikilla on samanlaiset oikeudet sisällön muokkaamiseen. Käytännössä valvontaa ja rajoituksia tarvitaan spämmäyksen estämiseksi.
Wikien lisäksi on lukuisia erilaisia sivustoja ja palveluita, jotka mahdollistavat useamman henkilön (lähes tai täysin) yhtäaikaisen yhteistyön. Myös jotkin sosiaaliset verkostot (joista lisää myöhemmin) toimivat tällaisina.
Wikeistä kannattaa muistaa, että ne tarjoavat yhteistyön lisäksi myös versionhallinnan. Tämä mahdollistaa esimerkiksi oman kirjoituksen kehittymisen reflektoinnin, eli wiki on erinomainen työ prosessikirjoittamiseen, vaikkei sitä käyttäisikään yhteistyövälineenä.
- Wikipalveluja: Wikispaces, WetPaint, pbwiki…
- Muita: Google Docs, Zoho…
- Esimerkkejä:
- Uskonnon kurssi (Ning-ympäristö)
- Flat Classroom (Ning), Flat Classroom (Wikispaces)
- Classroom 2.0 (Ning-ympäristö), Classroom 2.0 Wiki (Wikispaces)
Yhteisöt
Opetuksessa tulee huomioida, että oppijat mahdollisesti haluavat pitää opiskelun ja oikean elämänsä erillään. Monoliittiset ympäristöt kuten Facebook tai MySpace eivät tätä salli (vielä), vaan kaikki on yhdessä sekasotkussa. Tästä syystä erillisiä yhteisöjä mahdollistavat alustat, kuten Ning, toimivat paremmin opetuksessa, ainakin toistaiseksi.
Ympäristöjen mainosrahoitteisuus on myös huomioitava, sillä mainokset voivat haitata oppimista tai loukata osallistujia. Ningissä kokeillaan K12-opetuksessa mainoksetonta toimintaa.
- Esimerkkejä: Sometu, Vinkkipartio, education.ning.com, NextGenTeachers, Global Education Collaborative
- Palkaksi sosiaalista rahaa – opettajan näkökulma
- Palveluita:
Virtuaalitodellisuus
Kolmannen ulottuvuuden ja avatarien tuominen mukaan opetukseen jakaa mielipiteitä vahvasti kahtia. Second Life lienee se tunnetuin ja kiistellyin väline, jossa jotkut opettavat aktiivisesti, toiset taas kaihtavat sitä sen kaupallisuuden vuoksi. Second Life on tarkoitettu aikuisille, joten alaikäisiä sinne ei pidäkään päästää. Puolustajien mielestä nimenomaan 3D-ympäristön avatarien läsnäolo ja elekieli tuovat etäopetuksen lähemmäs luokkahuoneen jaettua tilaa.
Virtuaalitodellisuutta löytyy monessa muodossa ja esimerkiksi Google Earth on etenkin kartalla tapahtuvaan toimintaan omiaan.
Palvelujen yhdistely: Mashup
Jos sisällön yhdistely eri palveluista ei riitä, voidaan myös eri palveluita yhdistää uusiksi sovelluksiksi. Monet web-palvelut tarjoavat avoimen rajapinnan (API eli application programming interface) jonka avulla palvelua voidaan käyttää ohjelmallisesti. Tyypillisessä mashupissa otetaan kaksi palvelua, joiden tiedot yhdistetään uudeksi palveluksi. Usein toinen palveluista on Google Maps ja toinen on jokin tietolähde, jossa on jollain tavalla paikkatietoja mukana.
- Mashup-ympäristöjä: Yahoo Pipes, Lotus Mashups (myöhemmin tänä vuonna)
- Esimerkkejä mashupeista:
- Opetusuutisten suodatus
- Uutiset kartalla
Remiksaus
Kun muiden tekemää materiaalia hyödynnetään omassa tuotannossa, käytetään termiä remiksaus. Tärkeää tässä on toimia lainmukaisesti. Vain sellaista materiaalia voi käyttää, joka sallii aiotun käytön. Mahdolliset lainaukset ja muut tiedot on merkittävä näkyviin lisenssien ehtojen mukaisesti. Remiksaukseen kuuluu myös toisen tekemän aineiston jatkokehitys ja muokkaus.
Tekijänoikeuden tulkinta USAssa on muuttumassa, koska nykytulkinta pitkälti tekee nykyisen remiksauskulttuurin laittomaksi. Katso esim. NY Timesin artikkeli, jossa esitetään tulkintaa, että jos työ lisää jotain uutta arvoa alkuperäiseen, on se kohtuullista käyttöä (fair use), mutta jos sillä voi korvata alkuperäisen on se tekijänoikeuden vastaista.
- Remiksaus
- Toisten tekemän materiaalin jatkokehitystä ja käyttöä uudessa tilanteessa
- Hyvin usein rikkoo tekijänoikeutta (muttei välttämättä)
- Opettajan pohdintaa tekijänoikeudesta
- Esimerkki remiksausvideosta (Disney ja copyright)
Pohdittavaa
Tässä vielä kysymyksiä, joita kannattaa pohtia ennen oman web2.0-opetustoiminnan aloittamista.
- Vinkkejä ja lisätietoa: Always learning, Learnlets, Sosiaalinen media opetuksessa, Sosiaalinen media, Ohjelmia opettajan käyttöön.
- Täytyykö sisältö suojata salasanalla?
- Millä lisenssillä oppijoiden tekemä sisältö julkaistaan? Kuka sisällön omistaa?
- Lähi-, monimuoto- vai etäopetus?
- Yksilö-, ryhmä- vai yhteistyötä?
- Pedagoginen lähestymistapa? Käytetyt pedagogiset menetelmät?
- Opiskelijoiden autonomian määrä?
- Asiantuntijatiedon lähde: opettaja, opiskelijat, kirjat, oppimateriaali, webbi?
- Arviointi: tentti, harjoitukset, lopputyö, itsearviointi, vertaisarviointi?
- Halutut oppimistulokset: pintapuolinen yleiskatsaus, muistaminen, rutinoituminen, syvällinen ymmärrys, sovelluskyky?
Lopuksi
-
Tämän teoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Unported-lisenssi. Copyright 2008 Tarmo Toikkanen. - Lisätietoja:
- http://tarmo.fi
- [email protected]
Sun äitis says
Innostava iltapäivä! Kiitos!
On hienoa, että jaat materiaalin. Nyt ihmiset voivat tulla omaan tahtiin kokeilemaan ja ottamaan haltuun. Luulen nimittäin, että monelle iltapäivän annos oli liian iso pala kerralla sulatettavaksi niissä kolmessa tunnissa.
erkka says
Hyvä lista 🙂
Lisäisin siihen videostriimauspalvelut: Qik.com sekä Floobs.com. Qik mahdollistaa hyvälaatuisen striimin suoraan kännykästä 3G:n yli ja Floobsiin on sama ominaisuus tulossa. Kelpaavat hyviksi ja kevyiksi vaihtoehdoiksi esimerkiksi kokouksien striimaamiseen.
Eija Kalliala says
Kiitos, lyhyeen aikaan mahtui paljon hyvää asiaa ja käytännön harjoittelua. Kirjoitin siitä jotain blogiini http://eijataina.wordpress.com/2008/02/28/sosiaalisen-median-ihmemaa/ .
Linkitin tämän Tarmon laatiman mahtavan tietopaketin “Laadukkaan verkko-opetuksen työpajan” materiaaliini.
kokeilija says
Kiitos tiedoista ja materiaalista. Käytännön harjoittelu oli tosi hyvä juttu.