IT-kouluttajien kaksipäiväinen kevätseminaari käsitteli tänä vuonna sosiaalista mediaa oppimisprosessissa. Aloitimme matkan auringon paistaessa, kulkien sametinpehmeästi Viking XPRS -laivalla ohuen jääkerroksen yli kohti Tallinnaa.
Menomatkalla Eija ja Tarmo käynnistivät seminaarin johdattelemalla yleisön sosiaalisen median käsitteeseen sekä sen välineiden jaotteluihin. Matka ei ollut pelkkää monologia, vaan seminaariväki pääsi (joutui) myös ryhmissä tutustumaan toisiinsa.
Päästyämme Tallinnaan hotelliin Tieto-ryhmän Viron maajohtaja kertoi meille Tiedon koulutus- ja kehittymistarpeista ja -käytännöistä. Sen jälkeen tutustuimme Second Life -virtuaalimaailmaan Kansalaisfoorumi SKAF:n kolmen kouluttajan avulla. Tutustuminen oli monille silmiä avaava, mutta aika loppui kesken juuri kun päästiin kiinnostaviin kohtiin.
Illan ohjelman päätteeksi suuri osa seminaariväestä kävi vielä oopperassa ja Balthasar-ravintolassa.
Paluumatkalla hotelliin sain napsaistua muutaman kivan maisemakuvan Tallinnan yöstä.
Toisen seminaaripäivän avasi Anne Rongas, Suomen kenties aktiivisin sosiaalista mediaa avoimesti hyödyntävä opettaja. Anne piti tiiviin katsauksen sosiaalisen median käytössä huomioitaviin seikkoihin omien konkreettisten kurssitoteutuskokemustensa perusteella. Tämän jälkeen hän kävi läpi neljä eri teemaa (yksinäinen opettaja vs. opettajaverkosto, ketteriä välineitä, pedagogisia oivalluksia, jakamisen eetos) 10 kuvan salama-alustustekniikalla ja pisti meidät pohtimaan näitä teemoja itseksemme ja pareittain. Lopuksi Anne keräsi kysymyksemme itselleen ja keräsi seminaarin jälkeen vastauksia omille sivuilleen.
Seuraavaksi Merja Bauters KP-Lab -hankkeesta kertoi, miten hankkeessa ollaan rakentamassa välinettä sosiaalisen median opetuskäytön helpottamiseen ja pirstaleisuuden hallintaan. Merjan itse tulee vahvasti tutkimuksen piiristä, joten hänen esityksensä oli hyvinkin erilainen kuin muiden opetuksen arkeen perustuvat esitykset. Joidenkin mielestä Merjan esitys meni korkealta ja kovaa, toisten mielestä se oli seminaarin parasta antia.
Hotellin viimeinen ohjelmanumero oli Irmeli Pietilän fasilitoima ja suunnittelema sosiaalisen median välineitä jäsentävä korttipeli. Ryhmissä selvitettiin, mitä eri välineitä kussakin kategoriassa on, mitkä niistä olivat osallistujille tuttuja ja mitkä niistä olisivat heidän mielestään tärkeimpiä välineitä tutustuttavaksi.
Kukin ryhmä keräsi viisi välinettä keskelle, jotka olisivat ne tärkeimmät tutustumisen kohteet ja kymmenen niiden ympärille seuraavaksi tutustuttaviksi.
Paluumatkalla laivassa oli vielä loppupaneeli. Esitysten diat, videoinnit ja eri ryhmätöiden tulokset tulevat lähipäivinä IT-kouluttajien tapahtumasivulle.
PS. Olipa muuten tämän blogikirjoituksen kuvittaminen vähän liiankin helppoa – raahastin vain sopivat kuvat iPhotosta Flock-selaimen blogieditoriin. Flock sujuvasti avaa kyselyikkunan jossa kysyy, minne kuvat laitetaan. Vaihtoehtoina ainakin minulla oli Facebook ja Flickr. Flickriin laitettaessa pystyin kirjoittamaan kuvan tiedot, tagit ja tekemään rajauksetkin suoraan Flockissa, joka sitten hoiti lähetyksen Flickriin ja kuvan lisäämisen muokattavaan tekstiin. Näin sen pitääkin sujua!
[…] Tarmo Toikkasen blogissa on yleiskuvaus seminaarin kulusta valokuvineen […]