Suomalainen Wikiopisto on vihdoin siirtynyt beta-vaiheesta todelliseen käyttöön ja saanut itselleen osoitteen fi.wikiversity.org. Kerron tässä oman näkemykseni Wikiopiston ja WIkikirjaston välisestä työnjaosta.
Wikikirjasto on, kuten englanninkielinen esikuvansa Wikibooks, vapaiden oppikirjojen ja muiden opetuksellisesti hyödyllisten tekstien kirjasto, jota kuka tahansa voi muokata ja kehittää eteenpäin. Englanninkielisessä Wikibooksissa on melko vahvasti pyritty ratkaisemaan ylihinnoiteltujen yliopisto-oppikirjojen ongelmaa tarjoamalla ilmaisia vaihtoehtoja näille kalliille teoksille. Suomessa ongelma ei ole näin akuutti joten Wikikirjaston kirjaprojektitkin ovat selvästi pienempiä ja kevyempiä ja usein pyrkivät tarjoamaan edes jotain suomenkielistä oppikirjaa tai -vihkosta oppiaineisiin, joille ei suomenkielistä oppikirjaa ole lainkaan tarjolla.
Uusi Wikiopisto poikkeaa englanninkielisestä Wikiversitystä vieläkin enemmän. Kun Wikiversityyn tuotetaan oppimateriaalia, oppimisresursseja ja kursseja, on suomalaisessa Wikiopistossa mielenkiinto tarkemmin keskittynyt nimenomaan kurssiena ja oppimistapahtumien organisointiin. Katsomalla Wikiopiston opintotarjontaa tämä käy hyvinkin selväksi, sillä opintotarjonnassa on kursseja, opintopiirejä, lukupiirejä, verkkokonferensseja sekä itseopiskelukursseja.
Tietysti kaikkein tärkeintä on muistaa, että kaikki on avointa ja vapaata. Uusien toimintamuotojen kokeileminen on sekä sallittua että toivottavaa, mutta perusmissio Wikiopistolla ei ole oppiresurssien (learning objects, anyone?) tuottaminen ja arkistointi, vaan nimenomaan oppimisprosessiin pureutuminen. Voit aloittaa vaikkapa kurssi-ideoihin tutustumalla, jos vaikka pystyisit jonkin kehittelyyn osallistumaan.
PS. Tämä kaikki on siis omaa tulkintaani. Saa olla eri mieltä.
Tags: wikiopisto, wikiversity, wikikirjasto, wikibooks, wikimedia
Leave a Reply