Otin tänään vastaan elämäntyöpalkinnon suomalaista avointa oppimista merkittävästi edistäneestä urasta.
Avoimen oppimisen vaikuttaja -palkinnon myönsi Suomen avoimen tieteen koordinaatio Avoimen tieteen kesäpäivillä 31.5.2022. Perusteluissa todettiin:
Tarmo Toikkanen on pitkän linjan oppimisen avoimuuden puolestapuhuja, joka on toiminut aktiivisesti monessa tiedon, tutkimuksen ja oppimisen avoimuutta edistävässä verkostossa ja yhdistyksessä. Hän on lukuisissa esitelmissään ja koulutuksissaan kasvattanut kokonaisen sukupolven opettajia ja opetuksen tukihenkilöitä ymmärtämään opetuksen ja oppimateriaalien tekijänoikeuksia sekä Creative Commons -lisenssejä ja niiden soveltamista esimerkiksi oppimateriaalien avaamisessa. Hän on myös oppimisen avoimuuden käytännön toteuttaja, joka avaa pitämänsä luennot ja niiden esitysmateriaalin avoimesti.
Hybriditilaisuus striimattin ja tallenteesta voi jälkikäteen katsoa (kaiken muun lisäksi) palkinnon perustelut sekä kiitospuheeni. Pääsin kerrankin aloittamaan kunnon kliseellä – harmi, että striimiin ei kuulu yleisön nauru.
Paljon jäi sanomatta, mutta kiitän kaikkia henkilöitä ja tahoja, jotka ovat näiden vuosien aikana olleet matkassa mukana. Tässä heistä tärkeimmät:
- Teemu Leinonen, jonka tutkimusryhmässä Medialaboratoriossa sain sekä vision että mahdollisuudet edistää avointa opetusta Suomessa.
- Ville Oksanen, jonka kanssa kirjoitin Opettajan tekijänoikeusoppaan ja opin vuoden prosessin aikana tekijänoikeuksista ehkä liikaakin.
- Maria Rehbinder, jonka sparraus ja yhteistyö CC-lisenssien suomennoksen aikana oli korvaamatonta.
- Sanna Marttila, Suomen Creative Commonsin aloitusvoima.
- OKM, OPH ja EU, jotka ovat rahoittaneet lukuisia koulutuksia ja materiaalituotantohankkeita.
- Turre Legal ja Herkko Hietanen, jotka suomensivat ensimmäiset CC-lisenssit.
- HH Partners ja Martin von Willebrand sekä Henri Tanskanen, jotka suomensivat viimeisimmät CC-lisenssit.
- Suomen eOppimiskeskus ry, jonka kanssa toteutimme KOTEK-hankkeiden sarjan. Kiitos erityisesti Titi Tamminen, Kaisa Honkonen, Niina Kesämaa.
- Sometu-verkosto, joka aikoinaan oli Suomen keskeinen opettajien kohtaamispaikka. Sieltä erityisesti kiitokset (aakkosjärjestyksessä) Matleena Laakso, Anne Rongas, Tero Toivanen, Leena Vainio, Ville Venäläinen.
- Open Knowledge Finland ry, jonka projektikodissa on tehty monia avoimuutta edistäviä projekteja, myös opetuksen saralla.
- IT-kouluttajat ry, jonka toiminnassa on voitu levittää avoimuuden sanomaa oppilaitoksiin ja jossa on myös tehty tärkeitä avoimen oppimisen avauksia, kuten Koodiaapinen MOOC.
- Sanna Vilmusenaho, jonka kanssa oli ilo toteuttaa mm. Kopiokissa-sarjakuvat, CC-parkkikiekko sekä 10 ohjetta ympäristöään kuvaavalle.
- Äitini Eija Kalliala, jonka osavaikutuksella urani kääntyi alkumetreillään ohjelmistotekniikasta kohti opetusta ja oppimisen psykologiaa. Tässä näkee lopputuloksen.
Tässä vielä joitain aineistoja, joita olen vuosien aikana tehnyt ja julkaissut. Näiden lisäksi toki lukuisia työpajoja, webinaareja, luentoja, salama-alustuksia, konsultointeja ja sähköpostineuvontaa.
- Opettajan tekijänoikeusopas (Finn Lectura, 2011)
- 80 viikon pulmaa vastauksineen vuosina 2011-2020
- Kopiokissa-sarjakuvat (2013, julkaistu samanaikaisesti netissä ja Opettaja-lehdessä)
- Tekijänoikeudet opetuksessa -itseopiskelumateriaali (suomeksi, ruotsiksi, englanniksi) (2020)
- Lyhyitä videoita opetuksen tekijänoikeuspulmista (soittolista)
- Kaikki kuvaa -tutoriaalivideot nuorisolle
- Avoimen tiedon julkaisuprosessi ja lisensointi -luento (video)
- Mitä jokaisen opettajan tulisi tietää tekijänoikeudesta? (video esityksestä ITK-konferenssissa 2012)
- Kuinka teet oppilaitoksen tekijänoikeusohjeet ja -sopimukset (video esityksestä ITK-konferenssissa 2013)
Vuokko Kangas says
Hienoa, Tarmo!
Olet todella ansainnut tämän palkinnon! Sinun kauttasi minä, kuten monet riviopettajat, olemme löytäneet huikeita mahdollisuuksia käyttää avoimia oppimisympäristöjä ja materiaaleja ja jakaa myös omia materiaalejamme avoimesti. Kiitos sinulle!🌹🏆