Liikuntaa Jaikussa


Jaiku on mikroblogauspalvelu. Siinä osallistujat lähettävät alle 160 merkin mittaisia viestejä (vaikka kännykästä), jotka näkyvät netissä julkisesti ja erikseen tuodaan heitä seuraavien Jaiku-käyttäjien tietoon. Kuhunkin lyhytviestiin voi liittää kommentteja, joilla ei ole pituusrajoitusta. Käytännössä Jaiku on kehittynyt pikajulkaisualustasta keskustelualueen korvaavaksi jutustelu- ja tiedonlevityskanavaksi. Sama pätee jossain määrin myös Twitteriin, eli käytännössä koko mikroblogauskulttuuriin. Sosiaalinen media opetuksessa -kirjassani luokittelin mikroblogauksen teemaan “kirjoittaminen ja julkaisu”, mutta varmaan viimeistään 2. painoksessa täytyy mikroblogaus tiiviimmin liittää pikaviestintään ja viestintään yleisemmin.

Löysin taannoin Jaikusta #FightClub-kanavan, jossa Jaikulaiset tsemppaavat toisiaan urheilemaan. Sieltä löytyi myös keskustelua 100 punnerruksen treenausohjelmasta, jonka itse läpäisin viime syksynä. Innostuin sitten kyselemään, että mitäs nyt voisi tehdä, kun punnerrukset on jo voitettu. #satapunnerrusta-kanavalta löytyi linkki 200 vatsalihasliikkeen kunto-ohjelmaan, jonka on tehnyt sama kaveri kuin 100 punneruksenkin ohjelman. Ehdin jo innostua, että nyt saan taas jotain kuntotavoitetta kevääksi, mutta kävikin ilmi, että teini-iässä 3-5 kertaa viikossa harrastamani baletti olikin yllättävän tehoisaa: kun alkutestissä 71 suoritusta oli “erinomainen”, niin minun alkutestini loppui vasta 750 liikkeen kohdalla, kun kyllästyin ja kädet alkoivat olla jumissa (oikeasti varmaan 650 kohdalla se liike alkoi olla jo liian pientä). Mutta kiva tietää, että keskivartalo on hyvässä hapessa. Tarttee löytää muita treenitavoitteita…

Tags: jaiku, ,

About Tarmo Toikkanen

Design-researcher, entrepreneur, author. Psychology of learning, engagement design, educational technology, prototyping, participatory design, copyright and Creative Commons.

Speak Your Mind

*