Moni muukin lienee huomannut, että MacBookista puuttuu se AltGr. Hakasulkujen ja piippujen etsimisessä meneekin pieni tovi. Mac OS X:ssä ne löytyvät Alt-napin takaa vähän hassuista paikoista, mutta löytyvät kuitenkin. Linuxissa asia ei ole näin hyvin ainakaan automaattisesti. Tarvittavat muutokset tehdään xorg.conf-tiedoston InputDevice-lohkoon, jossa määritetään näppäimistö.
Okei, pari vaihtoehtoa: Jos tykkää Mac OS X:n sijoitteluista, voi xorg.conf:ssa sanoa
Option "XkbModel "macbook79"
ja asia on sitä myöten selvä, joskaan ihan kaikkia erikoisnäppäimiä ei ole suomalaisittain odotetussa paikassa. Tämä vaihtoehto tekee oikean omppunapin oikealla olevan toisen enterin toimimaan AltGr-nappina, eli sillä saadaan ne erikoismerkit, jotka Mac OS X:ssä tulevat Altin takaa. (Huom: Voipi vaatia aika tuoreen Linuxin, mielellään Ubuntun, jossa tuo macbook79 on mukana.)
Jos tykkää normaalista suomalaisen näppäimistön sijoittelusta, voipi sanoa
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "fi"
jolloin kaikki toimii kuten norminäppiksessä, mutta tällöin näppäimistöstä puuttuu se AltGr. Harmillista. Tilanteen voi korjata lisäämällä toisen seuraavista riippuen siitä, haluaako AltGr:ksi oikean ompun, vaiko sen vieressä olevan turhake-enterin:
Option "XkbOptions" "lv3:rwin_switch"
Option "XkbOptions" "lv3:enter_switch"
PA says
Minä nyt olen vähän jäävi sanomaan, mutta myös Maceissä käytetyssä järjestyksessä on logiikkansa. On mielekästä, että eri suuntiin kenot viivat tulevat yhden napin takaa /| etenkin, kun perinteisesti ei ole ollut tarvetta käyttä putkitus- ja ohjausmerkkejä, kun konetta on operoitu ainoastaan graafisesti. Minä pidän myös tavasta, jolla eri tyyppise sulut saadaan luontevasti yksien nappien takaa eri modifikaattoreilla.
Tarmo Toikkanen says
Ihan hyvä pointti, kyllä Macissakin (jopa siinä suomalaisessa näppiksessä) on vähän asioita mietitty. Ongelmahan ei ollut sinänsä se, että Macin näppisasettelu olisi surkea, kyllä sitä käyttää kun sen oppii. Ongelma on vain se, että jos ajaa Linuxia vaikka VMWaren tai Parallelsin sisällä, näppäimistöasetukset todennäköisesti ovat perusasennossa ja joitain erikoismerkkejä ei pysty lainkaan tekemään. Näppistä voi sitten käyttää kuten Macin näppistä tai kuten PC-asettelua, vähän omien mielihalujen mukaan. Itse kun töissä käytän ihan natiivilinuxia myös tykkään VMWaressa pitää samaa asettelua, mutta mielipiteitä voi toki olla muitakin.