Suomessa on viime helmikuussa todettu, että meidän koulutusosaamistamme kannattaisi myydä ulkomaille. Päätettiin perustaa klusteri tämän edistämiseen, rahaa 4 miljoonaa euroa neljälle vuodelle. Suomalainen koulutus on vientikelpoista pääasiassa siksi, että PISA-tutkimuksissa Suomen koululaiset ovat olleet kaikkein parhaita kaikkina kolmena mittauskertana. Viime aikoina on sitten osattu uutisoida, että Suomeen pyrkii jatkuvasti ulkomaisia poliitikkoja ja koulutuksen asiantuntijoita sekä päättäjiä tutustumaan tähän koulutusihmeeseen – ja ettei suurinta osaa voida edes ottaa vastaan, kun ei ole resursseja.
Soininvaarakin ihmettelee, että miten oikea käsi ei voi tietää, mitä vasen tekee (Helsinki käännyttää Pisa-turisteja : Soininvaara). Olen samaa mieltä – jos Helsinkiin pyrkisi viisinkertainen määrä turisteja hotellikapasiteettiin nähden, hotelliyrittäjät reagoisivat aika nopeasti. On vain ihmeteltävä, minne nämä PISA-ihmeestä kiinnostuneet potentiaaliset “koulutusosaamisen vientistrategian” asiakkaat oikein ohjataan. Jos miljoonan vuosibudjetilla pyörivä klusteri ei vielä ole käynnissä eikä voi näitä asiakkaita ottaa vastaan, menee miljoona ihan väärään tarkoitukseen.
Ei voi kovin paljon rahaa vaatia, että järjestetään jatkuvasti automaattisesti pyörivä auditorio, jossa on vaikkapa Henna Virkkusen tervehdysvideo (katso esim. toinen video tästä BBC:n jutusta – ja ei se ensimmäinenkään hassumpi ole), infokansio jokaiselle ja pari asiantuntijaa, joiden tehtävänä on vastata kysymyksiin. Kouluvierailujen sijaan voisi näyttää videoita kouluvierailuista, jolloin turistitulva ei häiritse mallikoulujemme päivittäistä toimintaa. Maksullisia seminaareja parin kuukauden välein ulkomaisille vieraille, yms. Sekä Suomen maineen että vientitalouden kannalta jokaista maahan tulevaa edustajaa pitäisi kohdella silkkihansikkain – tai edes kohdella. Oven näyttäminen ei ole kenenkään etu. Jos neljän miljoonan rahalla tähän ei puolessa vuodessa ole saatu ratkaisua, on käytetty liikaa rahaa. Pienemmällä budjetilla toimitaan ketterämmin ja saadaan tuloksia aikaan nopeasti.
Ja muistetaan, että tämä ei jatku loputtomiin. PISA 2009 -tulokset julkaistaan joulukuussa 2010 ja jos Suomi siinä ei ole huipulla, loppuu tämä PISA-turismi kuin seinään. Sen jälkeen Suomella ei ole juuri mitään vietävää, paitsi ehkä litiumkaivosten tuotto ja peruna. Toisaalta jos ykkössija edelleen on meillä, kiinnostus sen kuin kasvaa ja siihen olisi OKM:n tai mahdollisten klustereiden hyvä varautua.
PS. Itse tein osani Suomen koulutusosaamisen viennin hyväksi heinäkuussa Kanadassa, kun puhuin noin sadan kansainvälisen delegaatin edessä ihan omin luvin ja oman näkökantani mukaisesti PISA-menestyksestämme. Tässä esitystallenne:
PISA-menestys on koulutusvientistrategian kulmakivi – ja huonosti hyödynnetty
Education in Finland
View more webinars from Tarmo Toikkanen.
Heli Nurmi says
Mainio juttu, ota vastaan ihailuni. Tähän voin viitata kun asiasta tulee kansainvälisissä verkoissa puhe.
Tarmo Toikkanen says
No, vuoden 2009 PISA-tulokset tulivat julki. Suomi ei enää voittanut, mutta oli kuitenkin kakkosena. Eli eiköhän se kysyntä ja ihmettely suomalaisten koulutusosaamisesta jatku vielä seuraavat kolme vuotta.