Pahoittelut kaikille, joille olen sanonut, että YouTube-videoita saa opetuksessa esittää perustuen YouTuben käyttöehtoihin. Olin väärässä.
YouTuben käyttöehdoissa kohdassa 6C lukee seuraavaa:
“You also hereby grant each user of the Service a non-exclusive license to access your Content through the Service, and to use, reproduce, distribute, display and perform such Content as permitted through the functionality of the Service and under these Terms of Service.”
Tyhmempi voisi luulla, että tuossa sanotaan, että YouTubeen sisältöä lähettänyt antaa käyttäjille oikeuden käyttää, toisintaa, jakaa, näyttää ja esittää sisältöä palvelun toimintojen ja käyttöehtojen mukaisesti. Niin minäkin luulin.
Tosiasiassa kysymys on vain siitä, että palvelua käyttäessä syntyy kaikenlaisia teknisiä väliaikaisia kopioita netin välipalvelimiin ja käyttäjien koneelle ja monien maiden tekijänoikeuslainsäädäntö ei vielä osaa tuollaista väliaikaista kopiointia sallia. Tuo teksti on siis tekninen ritirimpsu, joka tarkoittaa vain sitä, että palvelua voi käyttää ja käytön yhteydessä käyttäjien sisältöä voi siirtyä pitkin verkkoa.
Mutta mitään lisäoikeuksia tuo lause ei anna. Eli YouTube-videoiden esittäminen edellyttää tekijänoikeuslain näkökulmasta jonkin muun luvan. Lupa voi tulla videon lähettäjältä kysymällä saatu, tai se voi olla vaikkapa CC-lisenssi (vaikka YouTube ei tue CC-lisenssejä voi videon kuvaukseen kirjoittaa lisenssin tiedot). Tai sitten lupa tulee lain puolesta.
Opetuksessa saa Suomessa esittää julkaistuja teoksia, mutta erikseen luvan ulkopuolelle on jätetty elokuva- ja näytelmäteokset. Joten loppukädessä kysymys videoiden esittämisestä opetuksessa on siinä, onko YouTube-video “elokuvateos”. Moni on tulkinnut, että mikä tahansa teoskynnyksen ylittävä videoklippi on elokuvateos, mikä tarkoittaisi, että oikeastaan mitään verkkovideoita ei saisi opetuksessa esittää.
Videoita saa toki linkittää ja upottaa verkko-oppimateriaaliin, mutta videoiden esittäminen opetuksessa on tosiaan niin harmaalla alueella kuin vain mikään voi olla.
PS. Opettajan tekijänoikeusoppaan käsikirjoitus valmistui tänä aamuna. Jos ja kun kaikki menee putkeen, Finn Lectura julkaisee kirjan tammikuussa 2011, Educa-messuilla. Tekijänoikeuteen liittyviä asioita voi sillä välin seurata ja pohdiskella seuraavissa paikoissa:
- Opettajan tekijänoikeusoppaan sivut, blogi sekä Facebook-sivu
- Twitterissä @otokirja ja #tekijänoikeus
- KOTEK-hanke (Koulujen tekijänoikeudet kuntoon) myös Facebookissa
- C-ope-tekijänoikeuskoulutus
Viides rooli says
Voisiko opetustilanteessa turvautua sitaattioikeuteen, toisin sanoen opetuksen yhteydessä esitellään ko. video, sen tekijät ja tiedot ja näytetään esimerkiksi 30—60 sekunnin pätkä (riippuen videon pituudesta)? Lopuksi kehotetaan opiskelijoita tutustumaan videon sisältöön omalla ajallaan.
Tämä siis ei ole neuvo tai ohjeistus, vaan yritän miettiä ikään kuin ääneen, miten videoita voisi hyödyntää opetustilanteissa tekijänoikeuksia kunnioittaen.
Tarmo Toikkanen says
Niin, esitykselle voi lupaa saada monilla tavoilla, mm. sitaatin perusteella. Tällöin siteeraat siis videota oman suullisen luentoesityksesi yhteydessä. Mutta siteerauksellakin on omat taiteen sääntönsä, mitä tahansa videota ei voi vain esitellä, vaikka olisi kuinka kiinnostava. Käytännössä siteerattavan videon on olennaisesti liityttävä luentoon ja tuotava luentoon lisäarvoa, jota ei omin sanoin sanomalla voisi sanoa. Pelkästään oppimateriaalivideoiden esittely ei mene sitaattina läpi.
Viides rooli says
Kiitos vastauksestasi. Täsmennyksesi siitä, että siteerattavan videon on olennaisesti liityttävä luentoon ja tuotava sille myös lisäarvoa, on tärkeä.
sigs says
Hienoa! Lisää vain valvontaa ja taas on yksi opetuksen apuväline eliminoitu.
Ehkäpä taas kyseessä on ongelma, jota ei lainkaan olisi, jos tekijänoikeuslait olisivat kohtuullisemmat?
Sanna Jensen says
Siis “lisää valvontaa” mistä? Kuka valvoo? Ja miten niin “eliminoitu”? Ja “taas”? Mikä muu “opetuksen apuvälkine” on eliminoitu? Laki on ollut voimassa vuosikymmeniä ennen YouTubea, eikä se kiellä videoiden käyttöä, vaan rajoittaa niden käytön niin että sinun täytyy hankkia tekijältä lupa. Millä tavalla “kohtuullisempi” haluaisit lain olevan?
Tarmo Toikkanen says
Jaha, kommenttien jättäminen blogiin on sitten ollut rikki joitain päiviä. Ilmeisesti reCaptcha-plugin ei ole toiminut tarkoituksenmukaisesti. No, luotetaan sitten toistaiseksi Akismetiin ja käsin moderointiin…
eino says
Monessa koulussa tehdään googlen palveluihin oppilaille tilejä, vaikka oikeasti käyttöehdot kieltää sen. Ohessa yksi googlen blokkaama käyttäjätili.
http://aijaa.com/v.php?i=009479028541.jpg